S-a împlinit un an de la incendiul care a îndoliat România. Lumânări, rugăciuni şi flori pentru victimele Colectiv

loading...

Astăzi se împlineşte un an de la incendiul devastator din Clubul Colectiv, care a îndoliat România şi a şocat o lume întreagă. 64 de oameni şi-au pierdut viaţa în flăcările care s-au extins cu repeziciune şi aproape 200 au fost răniţi. Supravieţuitorii nu au uitat acea noapte fatidică. Şi nici rudele şi prietenii celor care şi-au găsit sfârşitul. Mai mult, nici oamenii care nu i-au cunoscut nu au uitat, iar astăzi, aproape cinci mii de români şi-au anunţat prezenta la un marş tacut spre Colectiv, unde există acum monument ridicat în memoria victimelor.

UPDATE 11:00 – Principesa Mostenitoare Margareta, Custodele Coroanei romane, a transmis duminica un mesaj la implinirea unui an de la tragedia de la Clubul Colectiv in care subliniaza cat de important este sa ramana neatinse comuniunea sufleteasca si cea de constiinta.

“In urma cu un an, intreaga societate era indurerata de tragedia provocata de incendiul de la Clubul Colectiv, din Capitala. Compasiunea si gandurile Familiei Regale s-au indreptat atunci catre familiile indoliate si catre cei care luptau, cu mult curaj, sa traiasca. A trecut un an de la acest moment tragic, dar comuniunea sufleteasca si cea de constiinta trebuie sa ramana neatinse. Sa ne aducem aminte astazi de victimele incendiului si sa le pastram vie memoria! Sa invatam din durerea care ne-a unit cat de important este sa respecti pe cel de langa tine si darul de la Dumnezeu care este viata!”, se arata in mesajul Principesei Margareta.

Klaus Iohannis a declarat duminica, referitor la tragedia de la Colectiv, ca aceasta a schimbat Romania.

“A trecut exact un an de la tragedia de la Colectiv. O tragedie care a curmat vieti, a schimbat destine si a schimbat si Romania. (…)”Avem datoria sa nu lasam sa se uite aceasta tragedie, avem datoria sa o comemoram, sa nu-i uitam niciodata pe cei care nevinovati au murit aici in Colectiv, dar in acelasi timp avem datoria sa facem tot ce putem pentru cei care au fost aici si au supravietuit, sunt raniti, sunt 128 de oameni care au nevoie nu doar de compasiune, au nevoie de tratament, de consiliere, de empatie si suntem datori sa ne ocupam de aceste lucruri. (…) Romania s-a schimbat. Daca acum dupa un an de zile tragem linie vedem ca unele lucruri s-au schimbat in bine. Bunaoara verificarile sunt mai clare, mai dese la astfel de locatii unde se organizeaza evenimente, exista proceduri mai bune, mai clare intr-o serie de domenii, alte lucruri nu s-au schimbat dupa parerea mea suficient de mult. Mi-as fi dorit ca dupa un an de zile sa stim totusi cine s-a facut vinovat de acest accident teribil”, a spus Klaus Iohannis.

PROGRAMUL COMEMORARILOR VICTIMELOR DE LA COLECTIV

Astăzi, 30 octombrie 2016, victimele incendiului din clubul Colectiv sunt comemorate la împlinirea unui an de la tragedie, printr-un marș al tăcerii, inaugurarea a două monumente și o serie de concerte. De asemenea, președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, un apel către patronii de cluburi că, la oră 22.32, să aprindă un proiector și ”sa ridice spre cer o rază de lumina”, în memoria celor 64 de tineri care și-au pierdut viață.

Un monument în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv va fi inaugurat duminică, la oră 13.00, în Piață Bucur, după un an de la tragedia în urmă căreia au murit 64 de persoane. Soclul monumentului este realizat din piatră de Dobrogea, iar statuia, reprezentând un înger, este sculptată în bronz. Acesta a fost realizat de artistă Elena Surdu Stănescu și a fost ales de Asociația Colectiv GTG 3010 din mai multe propuneri. Pe soclul monumentului vor stă scrise numele celor 64 de tineri care și-au pierdut viață după incendiul din seară de 30 octombrie 2015. Costul monumentului a fost de 70.000 de euro, bani proveniți din donații, dar și de la bugetul local al Primăriei Sector 4.
Un alt monument, ridicat în memoria victimelor din Colectiv din inițiativă Arhiepiscopiei Bucureștilor, va fi sfințit, duminică, în curtea bisericii Sfântul Nicolae-Broșteni, lăcașul de cult cel mai apropiat de locul tragediei.

Ceremonia va avea loc la oră 11.30 și va fi urmată, la oră 12.00, de slujbă parastasului în față Clubului Colectiv, pentru toți cei decedați în urmă incendiului. Slujbă de sfințire a monumentului și parastasul vor fi oficiate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, potrivit Patriarhiei.

Programul comemorarilor continuă, de la oră 14.00, cu un marș al tăcerii pe traseul Piață Universității-Piață Unirii-Aleea Dealul Mitropoliei-Pod Șerban-Vodă-Splai Unirii-Bulevardul Mărășești-Stradă Bucur-Piață Bucur-Clubul Colectiv.

De la oră 16.30 sunt programate concertele din cea de-a treia zi a festivalului caritabil organizat de Asociația Colectiv GTG 3010 la Berăria H. Vor susține recitaluri trupele: Compact, Talisman, Comă, Kempes, Metrock, Anton, Krypton Unplugged, Trudă, Altar, Awake, Trooper, W3 4R3 NUMB3R5, Costi Camarasan Bând, Florin Chilian, Bulletproof, Roadkillsoda, Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters, 7 Semne.

Președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, vineri, un apel către patronii de cluburi că duminică, la oră 22.32, să aprindă un proiector și ”sa ridice spre cer o rază de lumina”, în memoria tinerilor care și-au pierdut viață în tragedia din urmă cu un an. ”Noi duminică, la 22.32, vom aprinde un proiector, un tun de lumina. Aș rugă pe toți patronii de cluburi că la 22.32, poate ar putea face un astfel de gest, să țină un mic moment și să ridice spre cer o rază de lumina. Noi o vom face de la Colectiv”, a afirmat președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.

Ce s-a întâmplat pe 30 octombrie 2016 la Clubul Colectiv

Pe 30 octombrie 2015, formația rock Goodbye to Gravity își lansă cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în clubul Colectiv. În urmă incendiului care a izbucnit în clubul din Capitală și-au pierdut viață patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnaliști și fani. În afară celor 64 de tineri decedați, peste 160 de oameni au fost răniți în incendiu

Add Comment