Pasiunea ascunsa si neinteleasa pe care a avut-o Osama bin Laden

loading...

Cum stii ca un pusti normal, alaturi de care te joci in fiecare zi, urmeaza sa devina unul dintre cei mai temuti oameni din lume?

 

Se comunica in vreun fel? Vorbeste din miscarile patrunzatoare ale ochilor sau imparte frica in jurul lui? Vorbeste despre ceva in mod special? Si daca da, ascunde rau in spatele unui discurs de copil?

Nu, n-a fost cazul lui Osama bin Laden. Cel mai vanat om de pe Planeta timp de 10 ani, bin Laden a fost un copil de seic la fel ca toti ceilalti. Mama sa, Hamida, a fost obligata sa-l creasca pe Osama intr-un mediu dificil, printre surori si frati vitregi. Tatal lui bin Laden, Mohammed, a cerut divortul de a 10-a sa sotie imediat dupa nasterea lui Osama. Hamida i-a fost recomandata unui partener de afaceri, iar casatoria a fost obligatorie.

Bin Laden, educat dupa regulile musulmanilor suniti, a dat intotdeauna impresia ca agitatia din lumea seicilor miliardari nu e pentru el. Chiar daca a urmat o scoala de elita, apoi a studiat la Universitatea Regele Abdulaziz din Jeddah, bin Laden a simtit mereu ca lupta sa trebuie dusa in alt plan. Lupta, in cazul in care ar fi existat, trebuia sa fie pentru islam. Pentru valorile Coranului si impotriva celor care vor sa le ignore. Osama a folosit fiecare experienta acumulata in viata doar pentru a-si indeplini misiunea superioara din sufletul sau. Asa a explicat ‘apararea in fata invadatorilor’ rusi, apoi americani si atentatele de la 11 septembrie 2001.

Avea Osama slabiciuni sau era un geniu negru imposibil de atras in tentatii? Ce facea ca sa se distreze omul cautat din grota in grota de armata americana timp de 10 ani?

Osama bin Laden

Uciderea sa, in mai 2011, n-a pus doar intrebarile logice ale jurnalistilor de politica externa. In afara hartuielii continue cu ‘oamenii care fac rau islamului’, cine era omul Osama? Ce preocupari avea si ce il facea sa zambeasca inaintea stirilor cu bombe, arme si avioane deturnate.

“In afara interpretarii Coranului si a jihadului, Bin Laden era preocupat de operele de caritate. In timpul liber, scria poezii si citea, iar preferatele lui erau lucrarile lui Bernard Montgomery si ale Charles de Gaulle. Caii negri si fotbalul il incantau de asemenea”, scrie Lawrence Wright in “The Looming Tower: Al-Qaeda And The Road To 9/11”.

Fotbalul. Pentru copilul Osama, cea mai mare bucurie

Prietenul lui Bin Laden din scoala primara, Khaled Batarfi, le-a spus jurnalistilor de la Mirror cum incepea ziua pustilor din Jeddah: “Vara, dimineata, dupa ce mergeam la moschee, ne intalneam cu totii sa jucam fotbal. Ne certam intre noi, pe goluri, pe faulturi, pe orice. Osama era singurul care nu comenta niciodata, nu se certa cu nimeni. Juca doar pentru ca ii placea foarte mult. Refuza de fiecare data fie sa si raspunda atacurilor venite de la ceilalti”.

Fotbalul a ramas o pasiune pentru Bin Laden si la maturitate. Bodyguard-ul Nasser al-Bahri, care a lucrat pentru Osama pana in 2001, l-a descris si el pe jucatorul Bin Laden: “Un atacant excelent. Era foarte inalt si lovea foarte bine din voleu, dadea de fiecare data cele mai spectaculoase goluri. Ii placea sa loveasca puternic, era un jucator foarte, foarte bun”.

Adam Robinson, scriitorul care a lansat biografia ‘Bin Laden: in spatele mastii de teroare”, scria in noiembrie 2011 in cartea sa: “Osama a participat la mai multe meciuri jucate de Arsenal pe teren propriu in perioada in care locuia la Londra, in anii ’90”.

Osama bin Laden

Conform datelor adunate de Robinson, lui bin Laden i-a placut atat de mult echipa din nordul Londrei, incat le-a luat cadouri personalizate si celor din familie. Fiului sau cel mai mare, Abdullah, i-a cumparat un tricou cu jucatorul sau favorit, Ian Wright, un atacant pe care prietenii spun ca bin Laden incerca sa-l copieze in executii atunci cand juca.

Dupa aparitia mai multor materiale in care imaginea clubului a fost asociata cu cea a lui bin Laden, Arsenal a emis un comunicat in care s-a distantat categoric de liderul Al-Qaeda: “Articolele publicate in ziare au ajuns la noi. E clar ca bin Laden n-ar mai fi o prezenta apreciata la meciurile lui Arsenal in viitor”.

Reactia oficiala nu i-a oprit pe administratorii site-ului Arseweb, unul reprezentativ in randul fanilor lui Arsenal, sa-l includa pe bin Laden in randul celebritatilor care ii sustin pe londonezi, alaturi de liderul cubanez Fidel Castro si de Regina Elisabeta.

Pe retelele de socializare, valul de mesaje n-a putut fi moderat. “Nu stim de ce il cauta pe Osama in Afghanistan. E in sala de trofee a lui Arsenal. Nimeni n-a mai umplat acolo de ani de zile, e cel mai sigur loc de pe pamant”, a fost una dintre glumele postate pe Twitter care a devenit virala.

Osama bin Laden

Enigma legata de prezenta constanta a lui bin Laden pe Highbury, fostul stadion al lui Arsenal, nu poate fi inca lamurita. La fel cum nici diplomele si universitatile absolvite de teroristul numarul 1 al Planetei nu sunt cunoscute exact, la fel cum nici cate sotii si copii a lasat in urma sau ce avere a mostenit, de fapt.

Fotbalul, cea mai simpla realitate din viata complicata a lui Osama bin Laden, ramane singura dovada de sentiment comun intre Vest si omul care l-a “bantuit” timp de 10 ani.

Articol de Emanuel Rosu

Add Comment