Anunț BOMBĂ al președintelui Klaus Iohannis după propunerea lui Sorin Grindeanu în funcția de premier. S-A TERMINAT

loading...

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Sorin Grindeanu. Şeful statului a semnat decretul de numire în această dimineaţă, iar la scurt timp, a actul normativ fost publicat şi în Monitorul Oficial. Este pentru prima dată când premierul desemnat este anunţat printr-un simplu comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şi nu printr-o declaraţie oficială a preşedintelui. Reamintim că joi, la ora 12.00, Grindeanu a mers la Palatul Cotroceni unde a avut o discuţie de 30 de minute cu preşedintele, cel mai probabil despre programul de guvernare.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, se arată în comunicatul publicat pe presidency.ro.

Care este procedura de numire în funcţie 

După ce Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Sorin Grindeanu, potrivit procedurii, urmează ca Grindeanu să îşi facă o listă cu miniştrii pe care îi propune. Ulterior, aceştia vor fi audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar ulterior, va urma votul în plenul reunit al Parlamentului. Abia după ce Guvernul propus este validat de Legislativ, Sorin Grindeanu şi ceilalţi membri ai cabinetului ar urma să depună jurământul la Palatul Cotroceni. Ulterior, acesta îşi va intra pe deplin în drepturi, la Palatul Victoria, după o procedură de predare-primire cu premierul incă în funcţie, Dacian Cioloş.

Joi seară, Liviu Dragnea a declarat că Sorin Grindeanu a rămas în Bucureşti şi a mers să îşi cumpere două cămăşi, în eventualitatea în care urma să fie desemnat pentru funcţia de premier, iar apoi, să aibă loc eventuala ceremonie de depunere a jurământului:

“A fost Sorin Grindeanu, ne-am despartit in seara asta, s-a dus sa-si mai cumpere doua camasi. Sta si maine aici, ca doar-doar s-o intampla ceva. (…) Suntem in situatia asta. Ce credeti ca pot sa spuna alte tari, cum pot intelege alte tari ce se intampla la noi? Exista foarte multa ingrijorare. Oamenii de afaceri romani si straini cum se gandesc? Cursul asta care a inceput sa o la vale… Totul devine din ce in ce mai periculos. Exista o limita in toate astea”, a spus Dragnea.

 

Grindeanu: Aştept cu interes decizia preşedintelui

Totodată, Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seară, într-o emisiune televizată, că așteaptă ”cu interes” decizia președintelui Klaus Iohannis, adăugând că este pregătit ”pentru orice scenariu”.

”Sunt pregătit pentru orice scenariu, nu sunt de capul meu. Privesc cu foarte mare responsabilitate acest vot pe care mi l-au dat azi colegii mei. Și, mai mult decât atât, votul cetățenilor (…). Nu vreau să fac aprecieri vizavi—a-vis de ce va face domnul președinte (…) Sunt bănățean, îmi place să merg încet. Haideți să vedem ce se va întâmpla mâine și cum vor arăta lucrurile mâine. (…) Cred că e normal să așteptăm decizia președintelui”, a spus Grindeanu.

În privința noului cabinet, el a precizat că urmează consultări în coaliția PSD-ALDE, pentru a se stabili un calendar.

”Calendarul este extrem de scurt (…). O să mă consult cu coaliția, cu președinții celor două Camere și o să stabilim acest calendar. Noi ne-am fi dorit, și aici nu vorbesc de mine, să facem acest lucruri în urmă cu o săptămână, când a fost desemnată Sevil Shhaideh”, a mai spus el.

Întrebat dacă are să-i comunice ceva președintelui Kalus Iohannis, Grindeanu a replicat: ”Responsabilitate și modestie. Asta vom încerca să transmitem”.

Dragnea, critici pentru Iohannis

Pe de altă parte, preşedintele PSD nu a ezitat să îl critice pe preşedintele Iohannis pentru întârzierea desemnării:

“În primul rând, este o bătaie de joc la adresa românilor. Și am mai înțeles că, de fapt, face tot posibilul ca o mare parte din programul nostru de guvernare să nu fie aplicat, în așa fel încât românii să nu beneficieze de măsurile așteptate și super-așteptate din programul nostru. (…) Tot pe surse… mi se pare ceva jenant ca un șef de stat să vrea sa dea niște informații fără să și le asume”, a declarat Dragnea.

El a adăugat că nu a dorit să comenteze subiectul și a opinat că, probabil, președintele nu vrea să fie aplicat programul de guvernare pentru a nu crește cota de încredere pentru inițiatorii acestuia.

“Am înțeles că la o televiziune era cineva supărat că de ce nu am ieșit astăzi. Eram cu domnul Tăriceanu și cu domnul Grindeanu și ne-am tot gândit… Să ieșim să comentăm, ce? O tăcere? E o situație penibilă — sunt 20 de zile de la alegeri și nu avem guvern”, a spus președintele PSD.

“Fac eforturi să nu iasă oamenii în stradă”

Totodată, Dragnea a declarat că, de câteva zile, face “eforturi” pentru ca oamenii “să nu iasă în stradă”, în semn de protest faţă de amânarea desemnării unui premier, şi a ameninţat că, după 1 ianuarie, nu crede că îi va mai putea opri, relatează news.ro.

“De câteva zile, eu fac eforturi foarte mari pentru a nu ieşi oamenii în stradă. Sunt din ce în ce mai mulţi hotărâţi să iasă în stradă. (…) Eu vă spun foarte cinstit, şi o spun în continuare destul de calm: Eu nu mai cred că după Anul Nou mai pot să ţin oamenii să nu iasă în stradă, şi spun asta pentru cei care mai un dram de responsabilitate să înţeleagă”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă aceste declaraţii nu sunt o formă de ameninţare, liderul PSD a răspuns ironic: “Ce cuvinte să folosesc eu? Să folosesc un rânjet, ca să nu pară ameninţare?”.

 

fashiondays.rostarshiners.ro zonia.ro provident.ro