A deschis ochii după aproape o lună Primele cuvinte spuse de Liviu Popescu, unul dintre răniţii din Colectiv, sunt tulburătoare >>>

loading...

Liviu Popescu, basistul trupei “Up To Eleven”, a deschis ochii, după aproape o lună. Liviu este unul dintre răniţii din Colectiv, care a ajuns în stare gravă la un spital din Viena, unde luptă clipă de clipă pentru viaţa lui.

Liviu Popescu, basistul trupei “Up To Eleven”, se numără printre victimele care au fost grav rănite în incendiul din Colectiv. Tânărul luptă minut de minut pentru viaţa lui, iar sâmbătă a deschis pentru prima dată ochii şi, cu privirea înceţoşată, şi-a strigat mama. Cu toate că era sedat şi nu a putut rămâne mult timp conştient, la încheierea vizitei acesta le-a făcut cu piciorul celor prezenţi în semn de “la revedere”.

“Astăzi Liviu a deschis ochii după o săptămână de somn. Erau umflaţi şi nu puteau încă focaliza cum trebuie, dar ne-a recunoscut. A încercat să vorbească şi cu greu, ca un copil care abia învaţă să pronunţe primele cuvinte, a reuşit să articuleze “ma-ma”. A vrut să ne spună mai mult de atât, ba chiar să schiţeze un zambet, dar nu a reuşit. Era încă prea sedat. L-am lăsat să se întoarcă la somn. Speram să îl găsim mai treaz mâine şi să putem comunica. La plecare ne-a facut uşor “Pa-pa”, cu piciorul.

Medicii sunt mulţumiţi de cum arată operaţiile de pe spate, dar este încă nevoie de timp ca să spună dacă este suficient de bine sau trebuie intervenit din nou. Pe antebraţul stâng au apărut mici îmbunătăţiri şi asta ne bucură. Bacteriile rămân în continuare o îngrijorare pentru că sunt urâte şi puternice, dar este bine că nu sunt în sânge. Din păcate, riscul unor complicaţii încă există pentru că din câte am înţeles, în România nu s-au curăţat plăgile cum trebuie şi pe arsuri au rămas destul de mult timp substanţe toxice care e posibil să fi fost absorbite în organism. Suntem însă încrezători că Liviu este puternic şi că totul va fi bine. Îngerul lui păzitor îi este mereu alaturi”, a scris un apropiat de-al lui Liviu Popescu pe o reţea de socializare.

Acesta a povestit şi tot traseul prin spitale al victimei din Colectiv şi cum a evoluat starea acesteia de-a lungul timpului: “Liviu a ajuns la Spitalul de Arsi cu arsuri de gradul 2 si 3 pe 30% din suprafata corpului, cel mai rau fiindu-i afectate mainile, bratele si spatele. L-am gasit in spital bandajat de la brau in sus, doar cu fata afara, afumat si cuprins de durere, dar recunoscator ca se afla printre supravietuitori. Ne-a anuntat cu mai mult curaj decat ne-am fi asteptat de la cineva in situatia lui, ca mainile ii sunt “varza”, ca are cateva arsuri profunde pe spate si ca medicul care ii curatase ranile cu o seara inainte, i-a descries starea ca fiind la limita dintre sectia de arsi si terapie intensiva. Din fericire am aflat apoi ca plamanii ii sunt bine si nu a suferit arsuri de cai aeriene, ceea ce ne-a linistit mult.

Pe 2 noiembrie a fost operat la antebrate unde avea arsuri circularure si a fost nevoie de doua autogrefe preluate de pe coapse. Din cauza arsurilor de pe spate, dar si a noilor rani care se intindeau pe toata suprafata din fata a coapselor, mobilitatea i-a fost afectata destul de mult astfel ca timp de vreo saptamana a stat mai tot timpul in pat, asteptand ca timpul sa treaca si sa se faca bine. Dar timpul trecea greu, febra nu mai scadea, iar durerea in loc sa dispara, devenea din ce in ce mai greu de suportat. Starea lui psihica se degradase destul de mult din cauza durerilor si in plus aparuse si prima infectie. Atunci am inceput sa ne ingrijoram si sa ne intrebam daca tratamentul de care beneficiaza si conditiile in care este tinut sunt suficiente pentru a-i asigura vindecarea. Datorita recomandarilor si a sustinerii unor persoane care isi doreau la fel de mult ca noi ca el sa se refaca cat mai repede si cat mai bine, am ajuns sa discutam cu medicul despre un transfer care a fost aprobat si s-a realizat destul de repede.

Dupa doua saptamani de dureri, febra si nesomn, a ajuns la sectia de terapie intensive a spitalului AKH din Viena. L-am gasit sambata seara ingandurat si la capatul rabrarilor din cauza durerilor si a incapacitatii de a se misca si ajuta singur, dar acum este bine si se odihneste. A fost operat duminica peste tot unde mai era nevoie: pe spate, pe maini si din nou, pe antebratul stang unde prima grefa nu prinsese. Dupa operatia a fost sedat si lasat sa doarma pentru mai multe zile. Acum sta linistit pe un pat special care ii sufla aer cald si particule de nisip pe spate. Aceasta procedura ii va accelera si imbunatati procesul de vindecare. Din pacate ieri am aflat ca nici a doua grefa pusa la antebratul stang nu a evoluat cum trebuie si ca este posibil sa fie nevoie de o noua interventie. Mainile in schimb arata bine. Sambata ii vor fi schimbate pentru prima oara bandajele de pe spate si atunci vor decide daca il mai lasa o vreme pe patul special sau incep sa il trezeasca. Speram sa primim vesti bune – grefa de pe spate nu este cu piele proprie de aceea riscul ca organismul sa nu o accepte este mai mare. In plus, mai sunt si infectiile o problema cu care organismul trebuie sa se lupte acum. Stim ca mai avem un drum lung de parcurs pana la vindecare, ca Liviu va mai avea nevoie de resurse enorme de rabdare si de toate gandurile si rugaciunile voastre, dar suntem increzatori ca este pe maini bune si ca pana la urma totul va fi bine.”

fashiondays.rostarshiners.ro zonia.ro provident.ro